zondag 16 oktober 2011

Risotto met prei, champignons en pompoenmaantjes

Een echt feestelijk herfst- en wintergerecht !

Nodig :
  • 300gr risottorijst
  • 1,5dl witte wijn
  • 1 prei
  • 1/2 wortel
  • 1/2 ui
  • 1/2 kleine, dieporanje pompoen
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 bosje peterselie
  • 100gr mascarpone
  • 50gr parmezaanse kaas
  • 400gr bospaddestoelen of champignons
  • 1 koffielepel provinçaalse kruiden
  • enkele peperkorrels
  • peper en zout
  • olijfolie
Zo doe je het :
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Snijd 10cm van het groen van de prei en bewaar de rest.  Snij de wortel en ui in grove stukken.  Doe alles samen in een kookpot en giet 1L water over de groenten. Kruid met peper en zout en voeg wat peperkorrels toe.  Laat alles 15 minuten koken.  Zeef de bouillon en bewaar het vocht.
  • Snijd de pompoen in partjes met een dikte van ongeveer 2cm.  Schillen is overbodig.  Leg ze met de schil naar beneden in de ultrapro grillschaal (zonder deksel).  Kruid met peper en zout en provençaalse kruiden en bak 30 minuten in de oven.
  • Snij de rest van de prei in ringen.  Pel en snipper de knoflook.  Hak de peterselie fijn in de turbochef.
  • Neem de sauteerkom van de Chef Series.  Verhit wat olijfolie en stoof daarin de prei en knoflook.  Voeg de rijst toe en laat even meebakken.  Voeg de witte wijn toe en laat alles 5 minuten stoven.  Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe.  Wacht telkens tot het vocht opgenomen is alvorens er nieuwe bouillon bij te doen.  Laat de rijst zachtjes koken en roer af en toe.  Kruid met peper en zout.
  • Als de rijst gaar is, voeg de peterselie en de mascarpone toe.  Rasp de parmezaanse kaas met de kaasmolen en voeg 3/4 van de kaas toe aan de rijst.  Meng goed.  Kruid eventueel bij.
  • Ondertussen snij je de bospaddestoelen of champignons in stukken.  Zet een pan op het vuur met wat olijfolie en bak hier de champignons in.  Kruid met peper en zout.
  • Haal de pompoen uit de oven.
  • Serveer de rijst.  Schep er de paddenstoelen bovenop en omring de rijst met pompoenmaantjes.  Rasp er de rest van de parmezaanse kaas over.
Smakelijk !

Uit : Donderdag Veggiedag kookboek van Miki Duerinck & Kristin Leybaert

Geen opmerkingen: