zaterdag 19 september 2009

Pompoensoep met culinaire essence


Pompoensoep met culinaire essence

Sinds begin september zijn na lang wachten eindelijk de culinaire essences van Tupperware te koop ! Culinaire essences zijn eigenlijk essentiële olieën uit kruiden, planten en vruchten die gemengd worden met zonnebloemolie. Deze culinaire oliën zijn geschikt om te gebruiken in de voeding terwijl gewone essentiële olieën dat niet zijn. Het is het ideale product om je gerechten op te krikken met een fijn aroma ook al heb je de verse kruiden ervan niet in huis. Extra voordeel is nog dat je er echt niet veel van nodig hebt in een gerecht en een flesje dus heel lang kan meegaan.

De culinaire olieën bestaan in volgende soorten :

* oranje : met aroma van sinaasappel
* Hartige mix : aroma van kaneel, gember en kardemon
* Provençaalse mix : venkel, thijm en rozemarijn
* Citroen : met aroma van citroen
* Basilicum : met aroma van basilicum
* Munt : met aroma van munt
* Mandarijn : met aroma van mandarijn

Het is even zoeken en wennen om deze olieën in bestaande gerechten te gebruiken, maar eens je je draai gevonden hebt ga je ze meer en meer gebruiken. Wel opletten dat je de olieën eerst oplost in een vetdragende materie zoals boter, melk, room, bouillon, olie etc... Dit is om het concentraat gelijkmatig in je gerecht te kunnen mengen.

Aangezien we volop in het pompoenseizoen aanbeland zijn geef ik je graag onderstaand gerechtje voor pompoensoep mee. Ik heb er de culinaire essence "Provençaalse mix" in gebruikt.

Nodig :
* 2 grote uien
* 1 groentenbouillonblokje
* +/- 300 gr pompoen
* 1 doosje tomatenpuree

Bereiding :
* pel de uien en snij ze in grove stukken. Doe ze in de quickchef en draai tot de uien gesnipperd zijn.
* Schil de pompoen met de dunschiller, snij in grove stukken, doe in de quickchef en draai tot ook de pompoen gesnipperd is.
* doe alles samen met wat olijfolie in een ultrapro of ultraplus schaal, en zet 7 minuten op vol vermogen in de microgolfoven.
* kook ondertussen water in de waterkoker.
* verkruimel het bouillonblokje boven de groenten en overgiet met het kokende water.
* zet nog eens 7 minuten in de microgolfoven.
* voeg 4 à 6 druppels "provençaalse essence" toe en roer goed zodat die opgenomen wordt door de bouillon.
* voeg een blikje tomatenpuree toe en roer.
* zet nog eens 1,5 minuten in de microgolf op vol vermogen.
* mix de soep en kruid eventueel nog bij.
* garneer eventueel met fijngesnipperde peterselie.

Smakelijk !

4 opmerkingen:

Gwendoline zei

WOW, wat ben ik trots op jou!!!!!
Leuke blog met professionele uitleg!!! Proficiat en doe zo verder zou ik zeggen!!! Die soep klinkt lekker en zal ik zeker eens proberen!!!!!!!!!!!

Hilde zei

Bedankt voor je reactie Gwendoline ! Feedback is altijd leuk.

Anoniem zei

ben zelf ook consulente en deze site is tof
je hebt er werk in gestoken

leuk receptje
ik maak meestal courgette soep
ook lekker

je bent er precies mee gestopt?

Hilde zei

Beste Anoniem,

Ik ben niet gestopt hoor ! Klik maar eens op de hoofdtitel van mijn blog of kijk eens bij de labels of het blogarchief. Verleden week heb ik er nog iets bijgezet.

Groetjes,
Hilde